A trip to remember | Excursie Eerste Wereld Oorlog TVWO 3 | Dag 1: Ieper, de stad van de Vrede

Hun stemmen zijn verstomd in de stilte van het verleden maar vandaag ervaarden de leerlingen van T3 een connectie met eerste wereldoorlog. Ieper, de grote handelsstad met een trots verleden als lakenstad, werd in de eerste slag in 1914 met enorm mortier geweld kapot gemaakt. Na de oorlog verrezen in de verwoesting de ‘oude’ gebouwen. Zo werd zij een voorbeeld dat er voor iedere stad die zich in oorlog bevindt weer een herbouwde toekomst kan krijgen. Je ademt hier de lucht om te herdenken, ieder van de 600.000 zielen.

Voor 38 van de gesneuvelden hebben de leerlingen en hun begeleiders een herdenkingsbeeldje gemaakt die volgend voorjaar als onderdeel van een groot herdenkingskunstwerk tentoongesteld zullen worden. Aansluitend bezochten we in de voormalige lakenhallen het Flanders Field museum, waar de oorlog op een indrukwekkende manier tot leven werd geroepen. Het verlies van leven en de nutteloosheid van oorlog werden zichtbaar door de hoeveelheid kogels, de paarden die dienden naast de verwoestende kracht van nieuwe wapentechnologie. Voordat je het museum verliet werd je nog geconfronteerd met de vele conflicten die sinds 1918 zijn uitgebroken. Welk conflict was er in uw geboortejaar uitgebroken?

 

Na hapje eten en een korte blik op de kerstmarkt in aanbouw, bezochten we de Menenpoort. Sinds zijn voltooiing in 1928 het symbool voor het herdenken van bijna 55.000 Britste soldaten uit het vasteland en de voormalige koloniën. Sinds het einde van de oorlog worden deze soldaten iedere dag klokslag 20:00 uur herdacht met de Last Post als laatste groet voor hun dienst. Met deze laatste gebeurtenis maakten we ons op om terug te keren naar ons hotel in Lille. Morgen gaan we de route afleggen van de soldaat.

Dit bericht is geplaatst in EIO, Marnix College, project, TTO met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.