Excursie T2: Monolieten en CLORPT in het International Soil Research Centre

Op 6 maart en 15 maart zijn de leerlingen van klas T2t en T2u voor het vak Aardrijkskunde (Geography) naar de universiteitscampus in Wageningen gefietst. Daar hebben we het museum van het International Soil Research Centre (ISRIC) bezocht, waar de leerlingen monolieten (een monoliet is een ‘uitsnede’ van een deel van de bodem) van over de hele wereld hebben bestudeerd, onder deskundige begeleiding van Stephan Mantel.

 Voorafgaand aan het bezoek hadden de leerlingen niet al te hoge verwachtingen – een museum over bodems, met alleen maar zand, is dat niet enorm saai? Maar eenmaal binnen bleek er zeker het een en ander te zien: bodems in allerlei kleuren, met allerlei lagen – de bodems in ons eigen land bleken al allerlei kleuren te bevatten; en de bodems uit gebieden verder van huis waren ook de moeite van het bestuderen waard. Een van de bodemmonolieten bleek bovendien een zekere gelijkenis te tonen met de huidige president van de USA…!

 

Stephan leerde de leerlingen hoe bodems gevormd worden door verschillende factoren – afgekort als ‘CLORPT’, waarin de O voor organismen staat – en liet vervolgens aan de hand van een filmpje over termieten zien hoe er onder onze voeten enorme termietensteden kunnen ontstaan. Ook bleek uit zijn presentatie hoe belangrijk de bodem is voor het landschap erboven, hoezeer het belangrijk is om bij het aanleggen van een spoorlijn rekening te houden met de (slappe) veenbodem eronder om treinen op snelheid te laten rijden en hoeveel functies de bodem wel niet vervuld voor mensen!

 

De leerlingen gingen daarna zelf aan de slag en kozen allemaal één bodemmonoliet om nader te bestuderen. Er werd goed gekeken, driftig gefotografeerd en genoteerd en Stephan en de meegereisde Aardrijkskundedocenten (Mevr. Van Nuland, Dhr. Castrop en Mevr. Nijenhuis) werden bestookt met vragen door de leerlingen die meer wilden weten voor hun portfolio-opdracht. Na afloop bleek het museumbezoek – ook in de ogen van veel leerlingen, zo blijkt uit de inmiddels ingeleverde opdrachten – een leukere en leerzamere ervaring dan zij van tevoren gedacht hadden!

 

Dit bericht is geplaatst in CLIL, EIO, Marnix College, project, TTO met de tags , . Bookmark de permalink.