De Gelderlander: Edese scholieren kruipen in de huid van een Afrikaans meisje

EDE – Een uit de hand gelopen grap, noemen ze het zelf. De drie vriendinnen Quincy Janssen (14), Ingeborg Slot (14) en Marloes Pouels (15) schreven het Engelstalige boek ‘Nala’. Een boek over een meisje dat even oud is als de schrijfsters en opgroeit in Malawi.

Erika van Gils

2 juni 2018

Nala’s  jeugd staat in schril contrast met dat van de drie Edese meiden. Ze groeit op in armoede en raakt op jonge leeftijd zwanger na een verkrachting.

,,Misschien niet een onderwerp waaraan je denkt bij veertienjarigen. Maar onze leeftijd wordt soms nog wel eens onderschat”, zegt Quincy. ,,Tegenwoordig kunnen we over ieder onderwerp alles te weten komen via internet.”

Vrije opdracht

De meiden zitten in het derde jaar van het tweetalige vwo op het Marnix College. Het idee voor het boek ontstond bij het vak Global Perspectives. Een initiatief van Cambridge University. ,,Het was een vrije opdracht waarbij we uit negen onderwerpen konden kiezen. De bedoeling was een website of flyer te maken. Ik zei voor de grap laten we een boek schrijven”, zegt Quincy. De andere twee vonden dat een goed idee en zo begonnen maanden van onderzoek en schrijven. Ingeborg: ,,Soms schreef ik zelfs midden in de nacht.”

Zwangere vrouwen

De opdracht was best vaag, vindt Marloes. ,,Maak iets over een bepaald probleem of onderwerp in de wereld en bereik er ook iets mee.” Het drietal koos voor ‘health and disease’. Eigenlijk wisten ze al heel snel dat ze wilden in zoemen op mensen die het niet zo goed hebben als zij. Het werden zwangere vrouwen en jonge kinderen in derdewereldlanden. ,,Er gaan daar nog steeds heel veel jonge moeders en baby’s dood door slechte hygiëne en levensomstandigheden”, vertelt Ingeborg.

Malawi

De hoofdpersoon in het boek, Nala, is een onzeker maar sterk meisje van veertien jaar. Ze heeft de zorg voor haar jongere broertjes en zusjes. Haar moeder is te zwak om voor ze te zorgen en vader heeft het gezin in de steek gelaten. Ze wonen in Zomba, een plaats in het zuiden van Malawi. ,,De natuur is er prachtig en er zijn veel wilde dieren, maar de armoede is groot”, zegt Ingeborg. Als Nala op een dag op weg is van de waterput naar haar huis wordt ze verkracht.

Inleven

In het boek lezen we over de impact van deze gebeurtenis op Nala’s leven. Nala raakt zwanger van haar verkrachter. ,,Tuurlijk weten wij niet hoe het is om zwanger te zijn en al helemaal niet hoe het is om verkracht te worden. Maar we hebben veel over het onderwerp gelezen om ons zo goed mogelijk te kunnen inleven”, zegt Quincy. Haar tante werkt in Kongo en kon de meiden alles vertellen over de gebruiken en problemen in Afrika. ,,Zonder haar kennis en internet hadden we dit boek nooit kunnen schrijven”, weet Quincy.

Ik moest soms huilen om mijn eigen bedachte personages

Marloes Pouels

Word je in Nederland gezien als een slachtoffer, de meisjes in Afrika krijgen vaak zelf de schuld van een verkrachting. ,,’Je zult het wel uitgelokt hebben’, zeggen ze daar. We willen mensen met ons boek bewust maken van dit grote probleem.”

Heftig

Het onderwerp kwam eind vorig jaar wel heel dichtbij toen de dochter van een docent werd verkracht en omgebracht. ,,Zijn dochter was Anne Faber. Toen pas realiseerde we ons dat waar we over schreven ook in ons eigen land gebeurt”, zegt Marloes. Het raakt de meiden. ,,Ik vind zoiets heel heftig.” Ook tijdens het schrijven waren er af en toe moeilijke momenten. ,,Ik moest soms huilen om mijn eigen bedachte personages”, vertelt Marloes.

Veel over de inhoud van het boek valt de schrijfsters niet te ontlokken. ,,Mensen moeten het maar gewoon kopen. Anders geven we de hele clou weg”, zeggen ze resoluut.

Schrijfplan

Van te voren maakten de schrijfsters een schrijfplan zodat ze precies wisten wie welk onderwerp voor zijn rekening zou nemen.  ,,We werkten met verschillende kleuren in hetzelfde document”, legt Marloes uit. Zo konden ze van elkaar zien wat er werd geschreven en tips of advies geven. En schrijven in het Engels, was dat geen probleem? ,,Nee hoor, wij denken in het Engels.”

Allemaal nemen ze hun eigen talent mee. ,,Ingeborg kan heel goed mooie woorden vinden voor feitelijke teksten”, zegt Marloes. Zij en Quincy zijn meer van de verhalende teksten. Een echt genre kunnen ze niet aanwijzen. ,,Het is van alles wat. Er zit een hoop fictie in, maar ook culturele elementen. Alle grote problemen van Afrika komen voorbij.”

PLAN Nederland

Van het schrijven tot de uitgave en de contacten met de media, alles deden de meiden zelf. Dat ging niet altijd even makkelijk. Geen uitgever wilde zich branden aan een Engelstalig boek. ,,We hebben toen besloten het zelf te laten drukken”, zegt Quincy. De afbeelding van Nala op de omslag tekende klasgenootje Gaudia Landman. De opbrengst van de boeken schenken de meiden aan de stichting PLAN Nederland. Deze stichting zet zich in voor meisjes zoals Nala in ontwikkelingslanden.

Van hun docent kregen de schrijfsters een 10. Het grote publiek kan vanaf 9 juni een exemplaar bemachtigen. Die dag lanceren de meiden om half drie hun boek in Cultura in Ede.

En hoe het voelt zo’n eigen boek? ,,Heel bijzonder”, klinkt het in koor.

Bestellen
Het boek Nala is voor 8 euro op de website www.nalathebook.jimdo.com te bestellen. Het is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar

 

Leerlingen TVWO 3 schrijven boek voor vak Global Perspectives

Dit bericht is geplaatst in Africa, EIO, GP, project, TTO met de tags , , . Bookmark de permalink.